آلمان از قطبهای اقتصای و قدرتمندترین کشورهای صنعتی دنیاست. سطح کیفیت زندگی، زیرساختهای آموزشی، نرخ پایین بیکاری و تورم و ... از مواردی است که باعث شده این کشور یکی از پرطرفدارترین مقاصد مهاجرتی باشد. برای اخذ اقامت این کشور چندین راه پیش روی شماست. این مسیر پیچیدگیها و شرایطی دارد که باهم آنها را مرور و بررسی میکنیم.
انواع اقامت در آلمان
1) اقامت موقت
برای سفر، تحصیل در کشور آلمان، کار در کشور آلمان و ... باید مجوز اقامت موقت بگیرید. مدت زمان این مجوز بسته به هدف شما از سفر یا مهاجرت متفاوت است.
2) اقامت دائم آلمان
این اقامت با هدف زندگی در آلمان اخذ میشود. برای گرفتن اقامت دائم آلمان باید حداقل 5 سال در این کشور اقامت داشته باشید. به شرایط زیر دقت کنید:
-
نباید سابقه کیفری داشته باشید
-
باید حداقل مدرک B1 آلمانی داشته باشید
-
ثابت کنید توانایی تامین هزینههای خود را دارید
-
مجوز کاری داشته باشید.
روشهای اخذ اقامت آلمان
شما برای اخذ اقامت آلمان راههای متفاوتی پیش روی خود دارید. اما اینکه کدام ورش مناسب شما باشد، کاملا بستگی به شرایط تحصیلی، شغلی و ... شما دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا روشهای متفاوت اخذ اقامت آلمان را با هم بررسی کنیم.
اخذ اقامت آلمان از طریق تحصیل
یکی از بهترین راههای گرفتن اقامت آلمان، مهاجرت تحصیلی است. شما در مقاطع کالج، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری میتوانید در دانشگاهها و مراکز آموزشی آلمان درس بخوانید. کشور آلمان برنامههای آموزشی فوق العاده و امکانات آموزشی فراوان در اختیار دانشجویان قرار میدهد تا بتواند آنها را به خوبی برای وارد شدن به بازار کار آماده کند. چندین دانشگاه محبوب در آلمان وجود دارند که دارای رنکینگهای برتر جهانی هستند. مثل دانشگاه فنی مونیخ یا دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ.
هزینه تحصیل در کشور آلمان بسیار مقرون به صرفه است. حتی بسیاری از دانشگاهها در آلمان تحصیل رایگان ارائه میکنند. پس چندان نگران هزینههای تحصیل خود نباشید. حتی میتوانید برای گرفتن بورسیههای تحصیلی مثل بورسیه DAAD اقدام کنید.
برای اینکه بتوانید از طریق تحصیل به آلمان مهاجرت کنید، نیاز به ویزای تحصیلی دارید. مدارک تحصیلی، مدرک زبان آلمانی و ... از جمله مواردی هستن که به آنها احتیاج دارید. سپس میتوانید برای دانشگاههای آلمان اپلای کنید، پذیرش بگیرید و بعد از قبول شدن در مصاحبه سفارت و اخذ ویزای تحصیلی، به آلمان مهاجرت کنید. البته، این خلاصهای از مسیر پیش روی شماست. برای اطلاعات بیشتر، به صفحه مهاجرت تحصیلی به آلمان مراجعه کنید یا فرم مشاوره را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.
2. اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج
از منظر برخی متقاضیان، راحت ترین راه اقامت آلمان، از طریق ازدواج و ویزای پیوست است. اگر با یک تبعهی غیرآلمانی ازدواج کرده باشید که مجوز اقامت، بلوکارت اروپا، کارت ICT، اجازه اقامت دائم آلمان یا اجازه اقامت دائم اتحادیه اروپا را داشته باشد، در صورتی که شما و همسرتان حداقل 18 سال سن داشته باشید، میتوانید ویزای پیوست بگیرید. اگر شخص بعد از مهاجرت، قرارداد کاری مرتبط با رشته تحصیلی خود را داشته باشد و اقامت پیوست خود را به اقامت کاری تبدیل کند، 4 سال بعد از تبدیل اقامت خود میتواند درخواست اقامت دائم بدهد. در غیر این صورت، زمانی که اقامت همسر فرد قطعی شود، شخص پیوست شده نیز میتواند درخواست اقامت دهد.
3. اخذ اقامت آلمان از طریق آوسبیلدونگ
کشور آلمان با توجه به کمبود نیروی کار در بسیاری از مشاغل، دورههای کارآموزی در آلمان به نام آوسبیلدونگ که معمولا 3 تا 4 سال به طول میانجامند را برنامه ریزی کردهاست. طبق این برنامههای آموزشی، متقاضیان به طور همزمان هم تحصیل میکنند، هم کار میکنند و هم حقوق میگیرند. این دورهها رایگان هستند و برای تحصیل در آنها نیاز به پرداخت شهریه نیست. بعد از اتمام دورههای آموزشی آوسبیلدونگ، افراد با داشتن تجربه عملی و دانش تئوری وارد بازار کار میشوند. فارغ التحصیلان دورههای آوسبیلدونگ بعد از 2 سال میتوانند اقامت آلمان بگیرند.
4. اخذ اقامت آلمان از طریق کار
در صورت داشتن ویزای کاری و مهاجرت کاری به آلمان، میتوانید پس از 4 سال اقامت دائم آلمان را دریافت کنید. به عنوان مثال افراد میتوانند با پیدا کردن یک کارفرما و بستن قرارداد کاری در حیطه مد نظر خود، از سفارت آلمان ویزای کاری گرفته و به این کشور مهاجرت کنند. اگر شما با مدرک دانشگاهی ایران در آلمان کار پیدا کرده باشید و نوع اقامت شما به اقامت b18 تغییر کرده باشد، میتوانید 4 سال بعد اقامت بگیرید. اما در صورتی که با مدرک دانشگاهی آلمان کار پیدا کرده باشید، میتوانید بعد از دو سال برای گرفتن اقامت اقدام کنید.
هزینه دریافت اقامت آلمان
شما برای اخذ اقامت آلمان و انجام کارهای سفارتی خود باید هزینههایی را بپردازید. هزینه اقامت در آلمان به صورت کلی در جدول زیر برای شما شرح داده شده است.
تمکن مالی آلمان
برای مهاجرت به آلمان از طریق تحصیلی، شما باید بتوانید ثابت کنید که میتوانید از پس هزینههای زندگی خود بربیایید. مبلغ تمکن مالی در سال 2023 برای کشور آلمان 12324 یورو اعلام شده است. به عبارت دیگر، 1027 یورو در ماه. اما برای مهاجرت کاری به آلمان، نیاز به ارائه تمکن مالی ندارید.
برای مهاجرت از طریق آوسبیلدونگ، اگر حقوق رشته انتخابی شما از 927 به بالا باشد نیازی به ارائه تمکن مالی ندارید اما در صورت کمتر بودن حقوق شما، باید مابه التفاوت مبلغ تمکن با حقوق خود را ارائه دهید.
مدارک مورد نیاز برای گرفتن اقامت آلمان
-
فرم درخواست اقامت دائم
-
تمکن مالی
-
بیمه درمانی
-
مدارک مبنی بر بازنشستگی شما
-
پاسپورت
-
مدارک تحصیلی
-
فیش حقوقی 6 ماه اخیر
-
پرداخت مالیات
-
مدرک آلمانی B1
-
فتوکپی از سند خانه
-
تمکن مالی
-
در صورت وجود، سند ازدواج با فرد آلمانی
-
در صورت وجود، ارائه مدارک و گواهیهای تخصصی
-
مدرک فارغالتحصیلی از دانشگاه آلمانی
تمدید اقامت آلمان
هنگامی که به شما ویزا داده میشود، شما دارای مجوز اقامت موقت آلمان خواهید شد. برای تمدید این ویزا، باید مدارک به خصوصی ارائه دهید. این مدارک بستگی به شرایط شما دارد. به طور کلی، برای تمدید ویزا باید به اداره مهاجرت محل سکونت خود مراجعه کنید.
اگر در ایران هستید و مدت اعتبار ویزای شما تمام شده، باید از صفر روند دریافت ویزا را شروع کنید. اما اگر در آلمان هستید، باید تا قبل از تاریخ اتمام مدت اعتبار ویزا، به فکر تمدید باشید. در غیر این صورت احتمال اخراج شدن شما وجود دارد.
قانون جدید اقامت آلمان
قانون جدیدی در آلمان تصویب شده که مدت زمان اخذ اقامت دائم آلمان را کاهش میدهد. طبق این قانون، مدت زمان مورد نیاز برای دریافت اقامت، از 8 سال به 5 سال کاهش خواهد یافت. در چند هفته آتی، این قانون مطرح شده و به رای گذاشته خواهد شد. سپس در صورت تصویب، از آوریل 2024 اجرا میشود.
اخذ تابعیت آلمان
شما برای اخذ تابعیت کشور آلمان، ابتدا باید اقامت دائم این کشور را به دست بیاورید که پیشتر در رابطه با آن توضیح دادیم. بعد از اینکه اقامت دائم آلمان را اخذ کردید، در صورتی که شرایط زیر را دارید، میتوانید برای اخذ تابعیت کشور آلمان اقدام کنید:
-
در آزمون شهروندی آلمان قبول شوید
-
سابقه کیفری نداشته باشید
-
حداقل 5 سال در آلمان زندگی کرده باشید
-
حداقل مدرک B2 زبان آلمانی داشته باشید