مرحله سوم؛ انتخاب رشته و دانشگاه
تعداد و انواع دانشگاههای آلمان بسیار بالاست. شما باید بر اساس تحصیلات و مقاطع پیشین خود نسبت به انتخاب دانشگاه و رشته اقدام کنید.
اگر قصد ادامه تحصیل در آلمان را دارید احتمالاً جزء یکی از دستههای زیر هستید:
-
مشمول خدمت سربازی هستید
-
مشمول نیستید اما بعد از اتمام تحصیل قصد بازگشت به ایران را دارید
-
مشمول نیستید و قصد اقامت در آلمان را دارید
اگر جزء دسته سوم هستین این مطلب اهمیت چندانی برای شما ندارد و شما میتوانید در هر دانشگاهی که تمایل دارید تحصیل کنید. اما اگر جزء دو دسته اول هستید حتماً توجه داشته باشید که دانشگاه مقصد شما حتماً باید مورد تایید وزارت علوم ایران باشد
.
لیست دانشگاهها به تفکیک سطح ارزیابی شده توسط وزارت علوم به صورت زیر است:
-
دانشگاههای گروه ممتاز
-
دانشگاههای گروه خوب
-
دانشگاههای گروه متوسط
-
تقریباً تمام دانشگاهها و هوخ شولههای آلمان در این دستهبندی قرار دارند پس نگران نباشید.
-
اصلاً به سطوح این ارزیابی توجه نکنید، یعنی لزوماً دانشگاهی که در این دستهبندی جزء دسته ممتاز است جزء بهترین دانشگاههای آلمان نیست و بسیاری از دانشگاههای خوب آلمان در دستههای پایینتر قرار دارند.
-
برای مشاهده این لیست میتوانید به سایت اصلی ورزات علوم (لینک سایت) مراجعه کنید.
جستجوی دانشگاه و رسیدن به دانشگاه مناسب میتواند مهمترین قدم در پروسه مهاجرت تحصیلی باشد؛ یکی از راهها برای پیدا کردن یک دانشگاه مناسب این است که از وبسایتهای جستجوی رشته کمک بگیریم و تمام دانشگاههایی که رشته مد نظر را ارائه میدهند به صورت یک جا پیدا کنیم.
معروفترین این وبسایتهای برای پیدا کردن رشته موردنظر:
-
DAAD
-
www.mygermanuniversity.com
-
Hochschulkompass.de
نکته: جهت اپلای حتماً از وبسایت رسمی دانشگاه مربوطه اطلاعات تکمیلی و دقیق را چک کنید.
دانشگاه یا هوخ شوله:
در آلمان شما بعد از مقطع دبیرستان دو گزینه برای ادامه تحصیل دارین:
تفاوتهای اساسی بین دانشگاه و هوخ شوله:
-
طراحی سیستم هوخ شولهها به گونهایست که دانشجو بعد از فارغ التحصیلی آماده ورود به بازار کار و کارهای عملی میشود. در صورتی که هدف دانشگاهها بیشتر فعالیتهای آکادمیک است.
-
امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا در دانشگاه برای شما فراهم است؛ در حالی که سیستم دکترا در هوخ شولهها تعریف شده نیست. البته تحصیل در هوخ شوله مانعی برای تحصیل در مقطع دکترا نیست اما به دلیل سیستم آموزشی هوخ شوله که هدف تمرکز بر کارهای عملی دارد، به دلیل نداشتن سابقه ریسرچ شانس شما برای گرفتن پذیرش در مقطع دکترا کمتر میشود.
-
دانشگاهها معمولا بزرگتر و مجهزتر بوده و تعداد دانشجوی بیشتری دارند.
نکات مهم:
-
برای ورود به بازار کار هر دو مدرک چه مدرک دانشگاه و چه مدرک هوخ شوله کاملا معتبره و کارفرما بدون توجه به این قضیه قابلیتهای شما رو بررسی خواهد کرد. البته توصیه ما برای کسانی که بعد از آلمان قصد ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر و یا کار در کشورهای دیگه رو دارن، دانشگاه است و نه هوخ شوله.
-
شاید اگر رنکینگهای مختلف رو چک کنین خیلی اثری از هوخ شولهها پیدا نکنین، اما این به معنی ضعیف بودن سیستم هوخ شوله در آلمان نیست. علتش این است که اصولاٌ اصلیترین عامل بالارفتن رنکینگ، انجام کارهای پژوهشی و تحقیقات علمیه که در هوخ شولهها در اولویت نیستش، برای همین در این خصوص به رنکینگها توجه نکنین.
رنکینگ دانشگاهها
بعد از این که لیستی از تمام رشتهها و دانشگاههایی که مد نظرتون هست تهیه کردین، حالا وقت این است که تصمیم گیری کنید! اینکه بر اساس چه معیار هایی میخواهد دانشگاه هایی که قرار است براشون اپلای کنید را انتخاب کنید؟! قطعاً یکی از اولین معیارهایی که به ذهنتان خواهد رسید رنکینگ دانشگاه هاست. اصلیترین معیاری که در اکثر رنکینگها لحاظ شده، خروجی تحقیقات پژوهشی و آکادمیک دانشگاههاست.
اگر قصد دارید ذداشنگاه خود را با توجه به رنکینگها انتخاب کنید در نظر بگیرید که ممکن است معیارهایی که شما برای انتخاب یک دانشگاه دارید با معیارهای رتبه بندی دانشگاهها در نظر گرفته یکی نباشند. به هر صورت ما تعدادی از معروفترین سایتها که میتوانید برای چک کردن رتبه دانشگاهها از آن استفاده کنید را برای شما در زیر آوردهایم:
-
Topuniversities.com
-
timeshighereducation.com
-
cwur.org
-
shanghairanking.com
-
webometrics.info
-
ranking.zeit.de/che/en